Dagbesteding

Dagbesteding
Met zinvolle en leuke activiteiten je dag invullen.
Samen met de cliënt kijken we naar activiteiten die aansluiten bij zijn of haar mogelijkheden, vaardigheden en behoeften, om zo samen een goede dagbesteding in te vullen.
Begeleid werken
Begeleid werken
Kun jij zelfstandig werkzaamheden uitvoeren. Instructies en voorbeelden omzetten in handelen. Dan is begeleid werk een dagbestedingsvorm die bij jou past.
Lees meer

Ook al is je begeleider niet bij je in de buurt, ze zijn en blijven altijd voor jou bereikbaar.Het uitvoeren van werkzaamheden en taken binnen een beschermde werkomgeving heeft een positieve invloed op het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid. Dat kan begeleid werk binnen Op de Bies zijn of bij een bedrijf in de regio.

Op de Bies biedt op verschillende locaties in de regio Parkstad een beschermde werkomgeving. De mogelijkheden op het gebied van begeleid werken zijn divers. Zo kun je een steentje bijdragen aan het dagelijkse reilen en zeilen van Op de Bies. Hierbij kun je denken aan:

 • werken in de keuken van Op de Bies
 • helpen bij het magazijn en in de transport van Op de Bies
 • koffie uitdelen in het hoofdgebouw van Op de Bies
 • bestelling rondbrengen in en rondom het terrein van Op de Bies

Met ondersteuning  kun je ook aan de slag bij bedrijven in de omgeving van Op de Bies, bijvoorbeeld bij een grote supermarkt.

BiesFit
BiesFit
Sinds kort beschikt Op de Bies over BiesFit. Een klein fitnesscentrum voorzien van apparatuur zoals een loopband, diverse fietsen die ook geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Ook oudere cliënten kunnen hier op een veilige manier fitnessen.
Lees meer

Bewegen op aparatuur maakt namelijk de kans op vallen kleiner. Bij ouderen is die kans op vallen groter en dat geldt ook voor de oudere cliënten van Op de Bies. Het bijzondere van BiesFit is bovendien dat aan de apparatuur bewegende beelden zijn gekoppeld. Zwaaiende mensen of rennende dieren. Stopt de sporter met bewegen, dan stoppen de beelden ook. Gaat hij weer lopen of fietsen, dan komen de beelden ook weer in beweging. De cliënten die gebruik maken van BiesFit zijn hier erg enthousiast over.

Biesonder, onze ambachtelijke werkplaats
Biesonder, onze ambachtelijke werkplaats
Bij Biesonder komen dagelijks zo’n 30 cliënten met een verstandelijke beperking. Ze kunnen kiezen uit verschillende vormen van dagbesteding. Sommige cliënten werken in verschillende ateliers. Anderen blijven bij één kunstvorm. Het gaat erom wat de cliënt zelf fijn vindt!
Lees meer

Bij Biesonder mag jezelf bepalen wat je gaat doen. Misschien vind je schilderen leuk of werk je liever met hout? Samen met de begeleider ga je ontdekken waar je talenten liggen. Vrijheid is belangrijk bij Biesonder. De visie van het team is dat als je mensen vrij laat, hun kwaliteiten veel beter tot hun recht komen. Vrijheid is bij Biesonder dus een groot goed. Hetzelfde geldt voor zelfstandigheid. De begeleiders zoeken producten die cliënten zoveel mogelijk zelfstandig kunnen maken. Ze gaan daarbij uit  van de 80-20 norm. Wat dat betekent? 80% doet de cliënt zelf; 20% is ondersteuning van een van de medewerkers. Je merkt dat cliënten het veel leuker vinden als ze bijna alles zelf kunnen doen.

Zinvolle en fijne dagbesteding aanbieden aan cliënten van Op de Bies ligt aan de basis van Biesonder. Als je het pand binnen komt, sta je meteen in de kleurrijke winkel waar allerlei mooie kunstvoorwerpen worden verkocht, zoals schilderijen, schalen van keramiek, houten gebruiksvoorwerpen en kaarten. Uiteraard is alles door de cliënten zelf gemaakt! Achter de winkel zijn de repro-afdeling en de verschillende ateliers: voor keramiek, houtbewerking en het schilderatelier.

De cliënten zijn er trots op dat hun werk te koop is en dat er regelmatig exposities zijn. De winkel is al lang een begrip in Landgraaf en trekt trouwe klanten die er graag cadeautjes voor familie en vrienden kopen.

Boerderij 't Hoefveld
Boerderij 't Hoefveld
Kakelende kippen, kletsende parkieten, een paar geiten en hinnekende paarden. De boerderij op de hooflocatie van Op de Bies is klein maar fijn.
Lees meer

Bij de boerderij van Op de Bies kun je van alles doen.

 • rustig lopen en staan tussen de dieren, genietend van hun gescharrel en gewroet,
 • dieren voeren en aaien,
 • stallen en hokken schoon maken,
 • tuin onderhouden,
 • groenten kweken en oogsten.

De boerderij biedt dagbesteding voor elke cliënt. Dat is ook de kracht van onze boerderij. Er is voor elke cliënt wel iets. Kom maar eens kijken op de boerderij en ontdek of je het leuk vindt om iets met de dieren te doen.

Leerwerkplaats
Leerwerkplaats
De LeerWerkPlaats is een werkplek die mensen met een verstandelijke beperking in staat stelt om binnen een beschermde omgeving werkzaamheden uit te voeren die herkenbaar zijn voor iedereen.
Lees meer

Denk hierbij voornamelijk aan het uitvoeren van productiewerk. Bij productiewerk voeren cliënten bijvoorbeeld eenvoudige montagewerkzaamheden uit. Ook het inpakken van artikelen valt hieronder.Maar er zijn ook cliënten die montage-, sorteer- en/of inpakwerkzaamheden verrichten voor externe opdrachtgevers.

Productiewerk
Bij productiewerk voeren cliënten bijvoorbeeld eenvoudige montagewerkzaamheden uit. Maar ook het tellen van producten en het inpakken van artikelen valt hieronder. De LeerWerkPlaats van Op de Bies bestaat uit verschillende werkruimten. In elke ruimte is de begeleiding afgestemd op de mogelijkheden, behoeften en zelfstandigheid van de cliënten die er werken. Als het voor een cliënt lastig is om voor langere tijd de aandacht bij het werk te houden, dan is het ook mogelijk dat de werkzaamheden worden afgewisseld met ontspannende activiteiten.

Projectwerk op de centrumlocatie
Cliënten kunnen hun steentje bijdragen aan het dagelijkse reilen en zeilen van Op de Bies. Zo is er op de centrumlocatie in Landgraaf bijvoorbeeld een milieuploeg, die de afvalcontainers ophaalt en leegt. Het werk wordt door de cliënten zelf uitgevoerd met directe aansturing van een begeleider. Liggen de interesses van een cliënt op een ander gebied? Dan is werken voor de postgroep wellicht een idee. Bij Op de Bies sorteren en bezorgen cliënten zelf de interne post. En natuurlijk is het ook belangrijk dat de centrumlocatie er opgeruimd uitziet en veilig is. Een onderhoudsploeg die bestaat uit cliënten en een begeleider houdt de paden op het terrein schoon en zorgt ervoor dat iedereen veilig rond kan lopen op de centrumlocatie.

Projectwerk in de omgeving
We bieden cliënten ook de mogelijkheid om te werken buiten Op de Bies. Zo voeren we werkzaamheden uit voor verschillende organisaties en bedrijven in Landgraaf en omgeving. Met de hulp van een begeleider kunnen cliënten bijvoorbeeld aan de slag als vakkenvuller bij een grote supermarkt. Onze cliënten onderhouden ook een pauzeplaats van een middelbare school. En weet u wie ervoor zorgt dat de tribunes van het Parkstad Limburg Stadion er altijd zo spic en span uitzien? Daar zorgt een gemotiveerde ploeg cliënten van Op de Bies voor!

Media Entertainment Groep
Media Entertainment Groep
Dagbesteding bij de Media Entertainment Groep (TV Op de Bies) is op een leuke, zinvolle professionele manier werken aan een gezamenlijk eindproduct.
Lees meer

Een product waarover cliënten, begeleiding en hun opdrachtgever (Op de Bies of een opdrachgever van buiten)  tevreden zijn.

TV Op de Bies (Media Entertainment Groep) timmert flink aan de weg. Inmiddels hebben een 30 tal cliënten dagbesteding bij TV Op de Bies en dat met veel plezier. Dat kan ook niet anders, want de werkzaamheden bij TV Op de Bies zijn heel afwisselend en dragen bovendien bij aan de ontwikkeling van onze cliënten.

Wat heeft TV Op de Bies te bieden aan leer- en werkzaamheden in de dagbesteding. Eigenlijk te veel om op te noemen. Daarom een  greep uit onze mogelijkheden. Wil je meer weten? Kijk dan eens op de eigen website van TV Op de Bies.

 • omzetten van VHS videobanden op DvD
 • het leren fotograferen, omgaan met een (spiegelreflex) fotocamera
 • foto’s op een computer zetten en bewerken
 • facebook pagina van TV Op de Bies bijhouden
 • omgaan met een PC
 • bedienen van een filmcamera
 • opbouwen en slepen van materialen tijdens Producties en/of Live registraties.
 • werken met geluid en het opnemen hiervan
 • presenteren (van een TV of radio programma)
 • draaien tijdens feestjes in de grote zaal, op woongroepen of elders
 • het maken van een Radio programma
 • het leren aansluiten van audio/video apparatuur
 • het maken en opnemen van het Op de Bies journaal
 
1 2
Deel deze pagina op