Leren en werken

Ben je op zoek naar een opleiding die aansluit bij jouw mogelijkheden en ben je geïnteresseerd in werken met mensen met een verstandelijke beperking.

Bij Op de Bies kun je 2 opleidingen volgen;

  1. De opleiding tot verpleegkundige niveau 4
  2. De opleiding tot medewerker maatschappelijke zorg niveau 4; uitstroom gehandicaptenzorg

De opleiding wordt gevolgd via de Beroepsbegleidende Leerweg ( BBL).Dit betekent dat het grootste gedeelte van de opleiding in de praktijk plaats vindt en dat je daarnaast 1 dag per week theorie lessen volgt op school. Het theoretische gedeelte wordt verzorgd door het ROC ( Regionaal Opleidings Centrum) Arcus College in Heerlen.

De Praktijk:
Als leerling ga je, afhankelijk van de duur van de opleiding, minimaal in 2 en maximaal in 4 woongroepen werken. Samen met de andere medewerkers ondersteun en begeleidt je de cliënten. Een van je collega’s is tegelijkertijd je werkbegeleider en zorg ervoor dat je de vaardigheden/competenties leert die je nodig hebt voor het behalen van je diploma.

Toelatingseisen:
Als je een opleiding bij Op de Bies wilt volgen, moet je minimaal:

  • een VMBO-opleiding hebben afgerond in de theoretisch leerweg.
  • Mavo-diploma
  • Overgangsbewijs van 3 naar 4 Havo.
  • Heb je al een opleiding in de zorg gevolgd en /of heb je al werkervaring in de zorg?
  • Dan zijn er mogelijkheden om een verkorte opleiding te volgen.

Verschil tussen de opleidingen:
Een belangrijk verschil tussen de opleidingen is de inhoud.De opleiding die je het best kunt kiezen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Als verpleegkundige wordt je opgeleid in de gezondheidszorg, waarbij verpleegtechnische handelingen een onderdeel zijn van de opleiding. Dat betekent dat je in verschillende zorgsectoren, zoals gehandicapten zorg, ziekenhuizen en ouderenzorg inzetbaar bent, na het behalen van het diploma. In deze opleiding komt de specifieke begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking, theoretisch minder uitvoerig aan de orde. De opleiding tot medewerker maatschappelijk zorg, wordt je specifiek opgeleid voor het verzorgen en begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Zowel de opleiding Vp als de MZ duurt in totaal 4 jaar en bij een succesvolle afronding ontvang je een diploma op kwalificatie niveau 4.

Salaris:
Tijdens de opleiding heb je een leer/arbeidsovereenkomst van tenminste 28 uur en ten hoogste 32 uur. Er mogen per leerjaar 160 lesuren onder werktijd worden gevolgd. Je krijgt een leerlingen-salaris volgens de cao-gehandicaptenzorg en je werkt in wisselende diensten.

Aanmelden voor een BBL-opleiding:
Als je interesse hebt om een opleiding te volgen dan kun je je online-aanmelden via de website; www. zorgnetlimburg.nl en meldt je aan bij het centraal aanmeldpunt.

Meer informatie:
De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking laat zich niet in een paar woorden beschrijven. We kunnen ons voorstellen dat je hier meer over wilt weten. Hoe het er aan toe gaat in de praktijk bijvoorbeeld. Daarom organiseren we samen met Zorg aan Zet een paar keer per jaar de ZorgXperience. Je kunt dan zelf kennismaken met het wonen en leven van mensen met een verstandelijke beperking.

Voor aanmelding; www.zorgnetlimburg.nl
Leren; zorgXperience

Voor verdere informatie kun je altijd contact opnemen met de praktijk/opleidingscoördinatoren.
Mw. Jeanny Augenbroe; 045-53.39.905
Mw. Maria Ruwette-Schaeks; 045-53.39.904

Of via servicebureau@koraalgroep.nl

Deel deze pagina op