JENS: een frisse wind in de jeugdhulpverlening | 26-03-2019

Het kan anders in de basis jeugdhulp. Vanuit die overtuiging bundelen zeven organisaties waaronder Koraal sinds 1 januari 2019 hun krachten in een slagvaardige coöperatie: JENS. De afkorting staat voor Jong en Sterk. Een naam waar ambitie uit spreekt. En die ambitie is er. Want doel van JENS is om maatwerk te leveren en om jeugdhulp snel en dichtbij aan te bieden.

Vorig jaar besloten de Zuid-Limburgse gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal om vanaf 2019 alle jeugdhulp in te kopen via één integrale aanbieder die kwalitatief goede zorg levert voor minder geld. Een besluit dat ervoor zorgde dat Koraal, XONAR, Mondriaan, Radar, MeanderGroep Zuid Limburg, Alcander en Welsun de handen in elkaar sloegen. Daar-mee was JENS geboren. De gloednieuwe coöperatie haalde de opdracht binnen en is inmiddels een paar maanden aan de slag. Hoog tijd dus om poolshoogte te nemen.

Uit de comfortzone
“We zitten nog in de opbouwfase”, vertelt Lone Linssen, directeur van Koraal regio Parkstad en lid van de Algemene Leden-vergadering van JENS. “Maar ik zie nu al dat de samenwerking ons veel brengt. We worden gedwongen om uit onze comfortzone te komen. Om vanuit verschillende invalshoeken naar hulpvragen te kijken. En om inventief te zijn in het bedenken van oplossingen. Dat is best spannend. We zijn gewend om dingen op een bepaalde manier te doen. Dus moeten we soms over onze eigen schaduw heen stappen. Maar het loont en levert mooie resultaten op.”

Creatieve oplossingen
Maarten Lenaerts knikt instemmend. Hij verruilde eind vorig jaar zijn functie van teamleider bij Koraal voor die van gebiedsmanager bij JENS. En daar heeft hij geen spijt van. “JENS is een frisse wind in de wereld van de jeugdhulpverlening”, aldus Maarten. “Zo voelt dat voor mij tenminste. Elke hulpvraag behandelen we in een multidisciplinair team. We bekijken welke problematieken eraan ten grondslag liggen en discussiëren over de aanpak. Ieder vanuit zijn eigen vakgebied en ervaring. Dat leidt vaak tot creatieve oplossingen.”

Volledig artikel
Klik hier voor het volledige artikel...

Deel deze pagina op