Participatie is voor iedereen: aandacht voor social return | 26-03-2019

Binnen Koraal is er in toenemende mate aandacht voor onze maatschappelijke opdracht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen in het kader van social return (on investment). De overheid schrijft opdrachtnemers die inschrijven op een aanbesteding voor om vijf procent van de waarde van een opdracht te besteden aan social return. Om onze taken op dit gebied goed in te vullen is het projectbureau Sociaal Ondernemen en Participatie opgericht. Begin 2019 zijn 40 personen bij Koraal werkzaam als participatiemedewerker in het project Sociaal Ondernemen.

Roger Aretz, projectcoördinator Sociaal Ondernemen en Participatie: “Het nakomen van de afspraken op het gebied van social return is onderdeel van goed werkgeverschap. Eigenlijk willen we social return niet zien als een verplichting, maar als één van onze belangrijke bijdrages aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Mensen die bij Koraal aan de slag gaan op basis van social return doen dit via bemiddeling, begeleiding en ondersteuning van de Koraal-jobcoaches. Jobcoach Cinthia van de Wardt: “Los van de overheids-verplichtingen vindt Koraal het juist als zorginstelling én werkgever belangrijk om tolerant te zijn ten opzichte van kwetsbare doelgroepen. Dus is het logisch dat we binnen onze organisatie naar mogelijkheden zoeken om iets voor deze mensen te betekenen.”

In januari heeft ze in een traject waarin Koraal met de gemeente Oisterwijk samenwerkt twee personen uit de bijstand via social return aan een baan binnen Koraal geholpen. Eén persoon werkt in de keuken van locatie De Hondsberg en de ander als terrein-beheerder van locatie De La Salle. “De gemeente draagt mensen aan en ik ga met hen in gesprek om uit te zoeken wat hun interesses zijn qua werk. Eerst check ik of er geen vacatures zijn, vervolgens gooi ik een aantal visjes in de organisatie uit. Met geïnteresseerden kijk ik daarna of er mogelijk ergens een functie kan worden gecreëerd. Als dat zo is en het werk verloopt naar behoren, krijgen de mensen een arbeidsovereenkomst als participatiemedewerker aangeboden.”

Volledig artikel
Klik hier voor het volledig artikel...

Deel deze pagina op