Wat kun je bij ons doen?

Wat kun je bij ons doen?
Met zinvolle en leuke activiteiten je dag invullen.
Bij Op de Bies is net dát belangrijk bij het bieden van de juiste zorg en ondersteuning.
Samen met jou kijken we naar activiteiten die aansluiten bij jouw mogelijkheden, vaardigheden en behoeften, om zo samen een goede dagbesteding in te vullen.

Begeleid werken
Begeleid werken
Kun jij zelfstandig werkzaamheden uitvoeren. Instructies en voorbeelden omzetten in handelen. Dan is begeleid werk een dagbestedingsvorm die bij jou past.
Lees meer

Ook al is je begeleider niet bij je in de buurt, ze zijn en blijven altijd voor jou bereikbaar.Het uitvoeren van werkzaamheden en taken binnen een beschermde werkomgeving heeft een positieve invloed op het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid. Dat kan begeleid werk binnen Op de Bies zijn of bij een bedrijf in de regio.

Op de Bies biedt op verschillende locaties in de regio Parkstad een beschermde werkomgeving. De mogelijkheden op het gebied van begeleid werken zijn divers. Zo kun je een steentje bijdragen aan het dagelijkse reilen en zeilen van Op de Bies. Hierbij kun je denken aan:

 • werken in de keuken van Op de Bies
 • helpen bij het magazijn en in de transport van Op de Bies
 • koffie uitdelen in het hoofdgebouw van Op de Bies
 • bestelling rondbrengen in en rondom het terrein van Op de Bies

Met ondersteuning  kun je ook aan de slag bij bedrijven in de omgeving van Op de Bies, bijvoorbeeld bij een grote supermarkt.

BiesFit
BiesFit
Sinds kort beschikt Op de Bies over BiesFit. Een klein fitnesscentrum voorzien van apparatuur zoals een loopband, diverse fietsen die ook geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Ook oudere cliënten kunnen hier op een veilige manier fitnessen.
Biesonder onze ambachtelijke werkplaats
Biesonder onze ambachtelijke werkplaats
Als je Biesonder binnen komt, sta je meteen in de kleurrijke winkel waar allerlei mooie kunstvoorwerpen worden verkocht, zoals schilderijen, schalen van keramiek, houten gebruiksvoorwerpen en kaarten. Uiteraard door onze cliënten zelf gemaakt!

Lees meer

Zinvolle en fijne dagbesteding aanbieden aan cliënten van Op de Bies ligt aan de basis van Biesonder.

Bij Biesonder komen dagelijks zo’n 30 cliënten. Ze kunnen kiezen uit verschillende vormen van ambachtelijke dagbesteding zoals werken met hout, keramiek, verf en papier. Sommige cliënten werken in verschillende ateliers, anderen blijven bij één kunstvorm. Het gaat erom wat de cliënt zelf fijn vindt!

Naast alle ambachtelijk werkzaamheden hebben we ook een Repro ruimte binnen Biesonder. Hier maken we kopieer opdrachten klaar voor Op de Bies maar we hebben ook opdracht voor buiten Op de Bies.

.

Boerderij 't Hoefveld
Boerderij 't Hoefveld
Kakelende kippen, kletsende parkieten, een paar geiten en hinnekende paarden. De boerderij op de hooflocatie van Op de Bies is klein maar fijn.
Lees meer

Bij de boerderij van Op de Bies kun je van alles doen.

 • rustig lopen en staan tussen de dieren, genietend van hun gescharrel en gewroet,
 • dieren voeren en aaien,
 • stallen en hokken schoon maken,
 • tuin onderhouden,
 • groenten kweken en oogsten.

De boerderij biedt dagbesteding voor elke cliënt. Dat is ook de kracht van onze boerderij. Er is voor elke cliënt wel iets. Kom maar eens kijken op de boerderij en ontdek of je het leuk vindt om iets met de dieren te doen.

Leerwerkplaats
Leerwerkplaats
De LeerWerkPlaats is een werkplek die mensen met een verstandelijke beperking in staat stelt om binnen een beschermde omgeving werkzaamheden uit te voeren die herkenbaar zijn voor iedereen.
Lees meer

Denk hierbij voornamelijk aan het uitvoeren van productiewerk. Bij productiewerk voeren cliënten bijvoorbeeld eenvoudige montagewerkzaamheden uit. Ook het inpakken van artikelen valt hieronder.Maar er zijn ook cliënten die montage-, sorteer- en/of inpakwerkzaamheden verrichten voor externe opdrachtgevers.

Je kunt er ook voor kiezen om binnen een bepaald project te werken. Deze projectwerkzaamheden worden buiten de LeerWerkPlaats uitgevoerd, op de centrumlocatie van Op de Bies in Landgraaf of in de nabije omgeving.
Bijvoorbeeld in één van de milieuploegen, de onderhoudsploeg op de boerderij, op de kopieerafdeling, bij het tuinonderhoud of bij de interne postbezorging.
Onze cliënten onderhouden ook een pauzeplaats van een middelbare school en de tribunes van een voetbalstadion. 

Media Entertainment Groep
Media Entertainment Groep
Dagbesteding bij de Media Entertainment Groep (TV Op de Bies) is op een leuke, zinvolle professionele manier werken aan een gezamenlijk eindproduct.

Lees meer

Een product waarover cliënten, begeleiding en hun opdrachtgever (Op de Bies of een opdrachgever van buiten)  tevreden zijn.

TV Op de Bies (Media Entertainment Groep) timmert flink aan de weg. Inmiddels hebben een 30 tal cliënten dagbesteding bij TV Op de Bies en dat met veel plezier. Dat kan ook niet anders, want de werkzaamheden bij TV Op de Bies zijn heel afwisselend en dragen bovendien bij aan de ontwikkeling van onze cliënten.

Wat heeft TV Op de Bies te bieden aan leer- en werkzaamheden in de dagbesteding. Eigenlijk te veel om op te noemen. Daarom een  greep uit onze mogelijkheden. Wil je meer weten? Kijk dan eens op de eigen website van TV Op de Bies.

 • omzetten van VHS videobanden op DvD
 • het leren fotograferen, omgaan met een (spiegelreflex) fotocamera
 • foto’s op een computer zetten en bewerken
 • facebook pagina van TV Op de Bies bijhouden
 • omgaan met een PC
 • bedienen van een filmcamera
 • opbouwen en slepen van materialen tijdens Producties en/of Live registraties.
 • werken met geluid en het opnemen hiervan
 • presenteren (van een TV of radio programma)
 • draaien tijdens feestjes in de grote zaal, op woongroepen of elders
 • het maken van een Radio programma
 • het leren aansluiten van audio/video apparatuur
 • het maken en opnemen van het Op de Bies journaal

Muziek
Muziek
Zingen, een instrument bespelen. Veel cliënten van Op de Bies beleven plezier aan het luisteren naar of het maken van muziek. Alleen of samen met andere cliënten.
Lees meer

De muziekagogen van Op de Bies hebben een uitgebreid repertoire. Veel cliënten doen zelf actief mee; ze zingen liedjes of bespelen een instrument. Er zijn ook cliënten die het heerlijk vinden om alleen te komen luisteren. Ook dat kan. Er is een grote variëteit aan muziekgenres, zodat er altijd optimaal op de wensen en voorkeuren van de cliënten kan worden ingespeeld.

Sport en bewegen
Sport en bewegen
Op de Bies biedt sport en bewegingsactiviteiten die passen bij je mogelijkheden en bij wat jij leuk vindt om te doen.
Lees meer

Op de Bies biedt beweging in de ruimste zin van het woord.

Zo kun je:

 • zwemmen,
 • voetballen,
 • tafeltennis,
 • aquajoggen,
 • maar ook wandelen,
 • fietsen,
 • snoezelactiviteiten zoals schommelen,
 • lekker drijven in het zwembad dat voor die gelegenheid extra sfeervol is verlicht en waarbij het water zachtjes bubbelt.

Ouderensoos
Ouderensoos
De Ouderensoos van Op de Bies biedt met name oudere cliënten dagelijks een keur aan activiteiten.
Op de achtergrond klinkt muziek en de koffie wordt gezet voor de gezamenlijke koffie- of theepauze.
Lees meer

Zo is er een instuif waar cliënten samen kunnen knutselen, verven of borduren. Ook kunnen cliënten naar de soos voor een spelletje kaart of kienen. 

Bij de ouderensoos ligt de nadruk op het zo lang mogelijk in stand houden van de verschillende vaardigheden van cliënten. Zowel motorische als cognitieve. Daarnaast is de ouderensoos gewoon een gezellige ontmoetingsplek waar cliënten in een fijne omgeving hun sociale contacten onderhouden.

Snoezelen en ervaar het maar
Snoezelen en ervaar het maar
Vaak hebben mensen met een ernstig meervoudig beperking (EMB), veel baat bij een rustige en veilige manier van contact maken en bij het aanbieden van prikkels die passen bij hun belevings- en leefwereld.
Lees meer

Ook voor deze mensen zoeken wij naar een passende invulling van hun leven. 

Bij Op de Bies werken we met verschillende methodieken, die speciaal afgestemd zijn op deze cliënten. Zoals methodieken waarbij het vooral gaat om de juiste benadering, bejegening en aanraking van deze cliënten. We werken met de methodiek 'ervaar het maar', waarbij we cliënten hun omgeving laten beleven via alle zintuigen; zien, horen proeven, ruiken en voelen. Kortom het aan den lijve ervaren. 

Snoezelen is een mooi voorbeeld van 'ervaar het maar'. Op de Bies beschikt over mooie ingerichte snoezelruimten waar cliënten graag komen.

Meer weten over 'ervaar het maar'? Klik dan hier.

 
1 2
Deel deze pagina op