Street-wise brengt rust voor tienerouders en kwetsbare gezinnen | 26-03-2019

“Street-wise is mijn redding geweest. Ik kan hier mezelf zijn en rustig met mijn dochtertje wonen. Ze begeleiden me goed en helpen bij zaken die ik nog niet zelf voor elkaar krijg. Geloof me, ik heb al veel hulpverlening gehad, maar niets haalt het bij Street-wise.”

Aan het woord is de 24-jarige Deborah die met dochtertje Lynn van twee jaar op één van de twee locaties van Street-wise in Heerlen tijdelijk in een kamer woont. Ze woonden aanvankelijk bij haar moeder, maar vanwege conflicten is dat niet meer mogelijk. En een woning in Heerlen is op dit moment niet haalbaar. “Wij hebben Deborah opgevangen toen ze bij ons aanklopte”, zegt Karin Schwarz, programmaleider van Street-wise. “We wilden voorkomen dat ze zonder dochter in de crisisopvang zou worden geplaatst. Daarvoor gaat het te goed met moeder en kind.”

Street-wise bestaat sinds juli 2016 en is op verzoek van 18 gemeenten in Zuid-Limburg in de steigers gezet door Koraal. Deze gemeenten waren ontevreden over het ontbreken van opvang van tienermoeders in Limburg. “Voor tienermoeders boven de 18 was er wel iets, maar voor 18- met baby helemaal niets. Zij moesten voor opvang buiten Limburg worden geplaatst. Heel onwenselijk. Een team van Koraal heeft toen Street-wise bedacht en uitgewerkt.”

Doelgroepen zijn dus de tienerouders en kwetsbare gezinnen. Bij de meiden die worden aangemeld is vaak sprake van een licht verstandelijke beperking in combinatie met een persoonlijkheidsproblematiek. Karin Schwarz: “Maar omdat ook normaal begaafde meisjes die wel baat hebben bij een LVB-aanpak zich melden, hebben we die grens losgelaten.”

Volledig artikel
Klik hier voor het volledig artikel

Deel deze pagina op